Georg Malmstén | Etusivu
BiografiaDiskografiaTapahtumakalenteriJuhlavuoden toimikuntaLinkit


persoona soitto-oppilas viihdetaiteilija iskelmätähti kapellimestari elokuva- ja tv-tähti

Studiokuva sota-aikana.



"Stadin kundi" 70 v-
konsertissa
vuonna 1972.

Persoona

Vuonna 1902 kesäkuun 27. päivänä syntynyt Georg Malmstén oli värikäs persoona niin muusikkona kuin ihmisenä. Sävelten maaginen pyörre vei Malmsténin mennessään jo nuorena ja musiikista tuli hänen elämäntehtävänsä. Georg Malmstén oli ennakkoluuloton muusikko, joka rohkeasti seurasi innoitustaan ja vaistojaan. Lahjakkuutensa ja kykyjensä avulla hän kykeni sulavasti omaksumaan erilaisia musiikillisia rooleja.

Malmstén oli valloittava ja karismaattinen esiintyjä, joka iskelmillään valloitti suomalaisten sydämet. Häntä voidaan hyvällä syyllä pitää suomalaisen iskelmäkulttuurin uranuurtajana. Musiikki kuljetti Georg Malmsténia ympäri Suomea ja Eurooppaa.

Malmstén oli säveltäjä, sanoittaja, sovittaja ja laulaja. Laaja-alaisen musiikkikoulutuksen saaneesta monipuolisesta muusikosta tuli iskelmätähti. Hän sävelsi musiikkia elokuviin ja teatterinäyttämölle. Kapellimestarina hän johti viihdeorkestereita ja toimi kapellimestarina myös armeijan ja poliisin palveluksessa.

Georg Malmstén oli suomenruotsalainen "stadin kundi". Uransa aikana hän sai lempinimen Molli-Jori tunnettujen surumielisten sävellystensä mukaan. Kuitenkin Malmsténin laulut kattavat koko tunteiden kirjon. Hän lauloi ilosta, surusta, kaipuusta ja rakkaudesta. Sörkan Sibeliuksen kynästä saivat alkunsa monet ikimuistoiset sävelmät, jotka ovat merkittävä osa suomalaista kulttuuriperintöä.

Georg Malmstén vaikutti merkittävällä tavalla suomalaisen viihdemusiikin kehitykseen. Malmstén teki musiikkia niin aikuisille kuin lapsillekin. Siten hänen musiikkinsa on jäänyt elämään monen sukupolven muistoihin.

Vuonna 1980 Georg Malmstén sai ensimmäisenä viihdemuusikin edustajana Opetusministeriön myöntämän säveltaiteilijain valtionpalkinnon. Georg Malmstén kuoli kotikaupungissaan Helsingissä 25. toukokuuta 1981.

^sivun yläreunaan

persoona soitto-oppilasviihdetaiteilija iskelmätähti kapellimestari elokuva- ja tv-tähti